28.03.2024
13:13:19
05:20 | 18:01
21:48 | 06:35+
Fáza Mesiaca:
bude 2.4.
Jarná rovnodennosť:   01.01.1970 01:00  
Perihélium:   01.01.1970 ~ 01h  
 
Hanigovský hrad
Drevený kostolík v Hervartove
Drevinové zloženie
Majdan - Priehyby
Podbaranie - sedlo Lysá
Majdan - sedlo Čergov
Tokárne - sedlo Lysina
Kamenica - sedlo Ždiare
Ďurková - Minčol
Turistika>Značené trasy 

Sedlo Čergov - Veľká Javorina - sedlo Priehyby

   
Značenie: Turistická značka

Sedlo Čergov - vrch Čergov - Veľká Javorina

Zo sedla Čergov vyrážame lesným úsekom okolo chaty Čergovčanka k prvým zarastajúcim lúkam, ktoré sa zachovali ako zbytky bývalých rozsiahlych horských lúk. Ďalej trasa vedie smrekovcovým lesom až k vrcholu vrchu Čergov. Z neho je pekný výhľad hlavne smerom na Stráže, Prešov a na vrch Lysá a jej bočný hrebeň. Odtiaľ opäť pokračujeme smrekovcovým lesom k prvým väčším horským lúkam. Odkrýva sa pekný výhľad na hrebeň a lúku pod Chochuľkou. Po pár metroch prichádzame k smerovníku v sedle Chochuľka a odtiaľ sa miernym stúpaním, z ktorého sa oplatí obzrieť späť, dostaneme k prvým výhľadom na sever a k prvej lúke na severnej strane hrebeňa. Cesta aj naďalej vedie vrcholom južných lúk a naskytá sa nám pekný výhľad na Veľkú Javorinu. Prekonávame netypickú terénnu nerovnosť a vystúpame na predvrchol Veľkej Javoriny, odkiaľ je pekný výhľad na východ. Trasa ďalej vedie rovinkou s občasnými severnými výhľadmi až k vrcholu Veľkej Javoriny. Pohľad z vrchola je krajinársky mimoriadne pôsobivý obzvlášť na jarné zakvitnuté lúky.
 
Horská lúka medzi Veľkou Javorinou a sedlom ChochuľkaVeľká JavorinaPohľad z Veľkej Javoriny
 

Veľká Javorina - sedlo Lysina - Solisko

Z Veľkej Javoriny zostupujeme horným okrajom lúky do menšieho sedielka a z neho lesom stúpame na predvrchol Veľkej Javoriny, kde sa opäť objavujú krásne horské lúky porastené borievkou a o chvíľku severné lúky otvoria výhľady na sever. Rovinatým úsekom prichádzame do sedla Lysina, ktorého malebnosť je umocnená jeho ohraničenosťou, výrazným "sedlovým" tvarom, dekoratívnymi porastami borievky a výhľadmi na Bukový vrch a na Tatry. Zo sedla Lysina sa krátkym lesným úsekom dostávame k výhľadu na dolinu potoka Solisko. Ďalej už pokračujeme prevažne lesom, menšími lúčkami a stúpaním až na vrch Solisko. Zhruba 200 m juhozápadne od kóty sa nachádza prameň vody.
 
Horská lúka medzi sedlom Lysina a  Veľkou JavorinouV sedle Lysina
 

Solisko - Hrašovík - sedlo Priehyby

Hrebeňovou trasou pokračujeme na sever až prídeme k väčšej lúke, ktorá zarastá brezami. Z tejto lúky je dobre vidno ďalší priebeh trasy k Hrašovíku a pri dobrej viditeľnosti sa ukážu aj Tatry. V mieste, kde sa cesta otáča zo severu na západ, lúky zarastajú asi najviac. Pod týmito lúkami je vysadený ihličnatý les, ktorý vidno na tejto fotografii ešte tesne po výsadbe. Hrebeňovými lúkami s južným výhľadom na vrch Škaredé prídeme k lúke pod Hrašovíkom s peknými javormi. Neskôr sa trasa prehupne na severnú časť hrebeňa, kde ešte pár metrov pokračujeme severnými lúčkami a potom už lesným a strmším úsekom zostúpame do sedla Priehyby.
 
Kaplnka v sedle Priehyby
 
 
 
Prečítané: 5016x, publikované: 20.1.2013, posledná aktualizácia: 20.1.2013
Čergov na Facebooku
facebook
Vyhľadaj
Tipy
Naposledy pridané
Národná prírodná rezervácia Čergovský Minčol
Náhodná fotografia
Aktuálny záber - Lysá
webCam
Podporujeme
Kúp si svoj strom
RSS