29.03.2024
14:02:16
05:18 | 18:02
23:02 | 07:01+
Fáza Mesiaca:
bude 2.4.
Jarná rovnodennosť:   01.01.1970 01:00  
Perihélium:   01.01.1970 ~ 01h  
 
Hanigovský hrad
Drevený kostolík v Hervartove
Drevinové zloženie
Majdan - Priehyby
Podbaranie - sedlo Lysá
Majdan - sedlo Čergov
Tokárne - sedlo Lysina
Kamenica - sedlo Ždiare
Ďurková - Minčol
Z histórie>Všeobecne 

Regestár pohoria Čergov

   
Prejsť na vyhľadávanie v regestári
 
30.12.1301 MOL, listina: DL 39822LAT1
Abstract: Metácia majetku Tekulovcov od Petromezey, obce Torysa, južným okrajom Lúčky, potok Nene až k Terni a Geychehalme.

Kategória: Metácia
Obce a miestne názvy: Lúčka, Milpošský potok
Synonymá: Veresalma


...Martinus de Dobo filii Tekele de genere...magno Georgio de Ternya...possessionis Petromezey... veresalma potoka...duas villas ujfalu et Jakabfalva...per terras arabiles...montis in quo arboris... per quuam versus villam viszoka vocata...villa Tarcza...aqua Tarcza vocata...rivulum Olsavicza Potoka...Nene pataka...versus veres alma potoka...prima meta Csergo? Sylva vocata...ad rivulum Ternycz... ad villam Ternye... ad occidentem vadit ad unam Bercz... ad unam aquam qua vocata Baba Potoka et alius rivulum ...usqe ad possessiones Decze halma, Ioannis falva...

Referencie na listinu:

... o tomto potoku Martin a Dobo tvrdili, že je to Nenepataka, a pri tejto vode urobili hraničný znak. Odtiaľ postupujúc po úbočí istého vrchu došli k hraničnému znaku, o ktorom obidvaja tvrdili, že je pravým. Potom nasledujú hranice ako to opisujú listiny, o ktorých sa zmienili, že ich hneď a zaraz môžu ukázať. Potom sa pohli k jednému potoku v údolí, nazývanému Veresalma ako to predtým naznačili Martin a Dobo, ale nie tento potok sa tak nazýva, len potok. Povedali, že môžu o chvíľu ten potok Veresalma ukázať. Prekročili sme teda tento potok, pričom urobili hraničný znak a vystupovali sme na jeden vrch smerom na juh. Prechádzajúc po úbočí vrchu tiež sme zanechali znak a potom po dlhšej vzdialenosti urobili znova ďalší znak. Odtiaľ sme zabočili na východ a čo by kameňom dohodil, prišli sme k prvému hraničnému znaku v potoku Veresalma... (Angelovič, Boleš, 2002, s.21)

Opis priebehu hraníc majetkov Tekulovcov, kde je zachytená južná hranica chotára obce Lúčka. (Angelovič, Boleš, 2002, s.21)




  1. Magyar Országos levéltár (MOL). Budapešť
    Magyar Országos levéltár (MOL). Budapešť
  2. Angelovič, J., Boleš, D.: Z dejín obce Lúčka. L.I.M. Sk, Prešov, 2002
    Angelovič, J., Boleš, D.: Z dejín obce Lúčka. L.I.M. Sk, Prešov, 2002
 
Prečítané: 375390x, publikované: 21.9.2019, posledná aktualizácia: 30.1.2021
Čergov na Facebooku
facebook
Vyhľadaj
Tipy
Naposledy pridané
Národná prírodná rezervácia Čergovský Minčol
Náhodná fotografia
Aktuálny záber - Lysá
webCam
Podporujeme
Kúp si svoj strom
RSS